Grad želi da uredi blok “Đura“, ko će izraditi urbanistički projekat?

Požarevac

Društvo

Grad želi da uredi blok “Đura“, ko će izraditi urbanistički projekat?

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Grad Požarevac doneo je odluku da izradu urbanističkog projekta za uređenje bloka „Đura Jakšić“ u MZ „Gornja Mala" poveri grupi ponuđača.

Na konkurs su pristigle tri ponude, a urbanistički projekat za uređenje bloka ,,Đura Jakšić" izradiće grupa ponuđača koju čine „Andzor engineering“ iz Novog Sada i „BG ARH“ doo iz Beograda.

Vrednost ugovora je 3.000.000 dinara bez PDV-a, a rok za izradu i dostavu materijala na javni uvid je dva meseca.

Zašto je neophodna rekonstrukcija bloka „Đura“?

U jednom delu bloka „Đura“ zastupljeni su objekti sa namenom komercijalno – uslužnih delatnosti, dok se u unutrašnjosti nalazi nekoliko stambenih objekata. Trotoari, parkinzi i dvorišta datiraju još iz vremena kada je sagrađen stambeni blok. Automobilski pristupi unutrašnjosti bloka nisu adekvatno definisani, kao ni pešačke staze. Zelene površine koje su zastupljene u zanemarljivom procentu nisu održavane i u lošem su stanju.

Prostora za igru dece na otvorenom gotovo da nema, sportski teren je dotrajao i neograđen. Problem je i to što je najveća površina unutrašnjosti bloka zauzeta parkiranjem vozila, bez ikakvog reda. Limene garaže su postavljane u nizu, na nekoliko različitih lokacija i u lošem su stanju.

Koji zadatak imaju projektanti?

Prilikom izrade urbanističkog projekta potrebno je sagledati karakteristike lokacije i arhitektonsko – urbanistički kontekst, i u skladu sa tim planirati parterno uređenje unutrašnjosti bloka, pri čemu je potrebno predvideti uvođenje novih zelenih površina, rekonstrukciju postojećeg zelenila, uklanjanje suvih i dotrajalih sadnica i sadnju novih, kao i stvaranje prostora za igru dece na otvorenom, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Pored toga, zadatak projektanata je definisanje i uređenje pristupnih saobraćajnica iz Vardarske ulice kroz pasaž iz ulice Lole Ribara, kao i kroz pasaž sa Trga Radomira Vujovića, koji ujedno predstavljaju i protivpožarne puteve i prilaze u unutrašnjost bloka, definisanje i uređenje pešačkih staza popločavanjem, uređenje parking prostora i postavljanje zaštitnih stubića kako bi se odvojilo parking prostor od pešačkih staza. Takođe, neophodno je i formiranje izdvojenog i ograđenog prostora za kontejnere za smeće u dvorišnom prostoru.

Najavljeno uvođenje blokovskog parkiranja

Marija Papović, direktorka JKP „Parking servis“ Požarevac, u novogodinjem intervjuu za E-Braničevo najavila je uređenje parking prostora i uvođenje blokovskog parkiranja u naselju „Đura Jakšić”, koje bi, po njenim rečima, trebalo da bude završeno do kraja godine.

>>PAPOVIĆ: UREĐENA PARKIRALIŠTA I REŠAVANJE PROBLEMA PRIORITETI<<

To Top