Kada će Muzej kulturne istorije ponovo biti u funkciji?

Požarevac

Društvo

Kada će Muzej kulturne istorije ponovo biti u funkciji?

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ovaj, nekada reprezentativni objekat u ranijem vremenu je bila privatna kuća stambene namene. Tokom poslednjih decenija XX i početkom ovog veka, tu se nalazi Muzej kulturne istorije Požarevca, koji je nekoliko godina van funkcije.

Grad Požarevac raspisao je javnu nabavku za radove na sanaciji, revitalizaciji i restauraciji Muzeja kulturne istorije Požarevac u ulici Nemanjinoj broj devet, koji je van funkcije zbog nastanka teških oštećenja usled protoka vremena, prirodne dotrajalosti materijala, štetnog uticaja prirodnih nepogoda, spoljne sredine i neblagovremeno izvedenih intervencija na objektu.

Objekat poseduje istorijske, urbanističke, arhitektonske i umetničke vrednosti. Sastoji se od prostranog podruma, prizemlja (nekada raskošnog stambenog prostora) velike spratne visine i prostranog tavanskog prostora.

Nekadašnji centralni salon, sa umetnički posebno oslikanim plafonom, nalazi se u stanju pune devastacije, malterska podloga se odvojila od noseće podkonstrukcije, veliki fragmenti su otpali, a malter i bojeni slojevi su izgubili konzistentnost. Zidni, posebno izvedeni dekorativni moleraj, takođe je teško oštećen.

Oštećena fasada

Umetnički obrađena stolarija je ozbiljno napadnuta vlagom. Kompletna stolarija na objektu, prozori i vrata, su izuzetnog umetničkog kvaliteta obrade, i nalazi su u zapuštenom ali dobrom stanju. Veliki stepen oštećenosti su pretrpeli i brojni, umetnički vredni eksponati - stilski mobilijar i slke, stare fotografije i lusteri.

Stolarija u zapuštenom stanju

Neki od planiranih radova uključuju rekonstrukciju, uklanjanje i obnovu fasade, restauraciju postojećeg spoljašnjeg kamenog stepeništa i obnovu metalne ograde, zamenu prozora, uklanjanje postojeće nadstrešnice i izradu nove. U radove je uključena zamena postojećih elektroinstalacija, delimično će biti rekonstruisane vodovodne instalacije i objekat će biti priključen na centralno grejanje.

Vrednost ovih radova procenjena je na nešto više od 22 miliona dinara bez PDV-a, a rok za podnošenje ponuda je 21. april.

To Top