Kisić Tepavčević otvorila tribinu posvećenu ženama u Petrovcu

Petrovac

Događaji

Kisić Tepavčević otvorila tribinu posvećenu ženama u Petrovcu

Foto: A.G.

How Good Of A Friend Are You Really?

Tribina posvećena ženama održana je danas u Sportskom centru ,,Dragutin Tomašević“ u Petrovcu na Mlavi u okviru manifestacije ,,Ulica dva srca”. Tribinu je otvorila Darija Kisić Tepavčević, ministarka za brigu o porodici i demografiju.

Tribina je organizovana u susret Nacionalnom danu rodne ravnopravnosti koji je u Republici Srbiji ustanovljen 2021. godine. Ovaj dan obeležava se 11. juna, na dan kada je 1842. godine ukazom kneza Mihaila Obrenovića odobreno da Natalija Petrović i Sofija i Katarina Lekić otvore školu za žensku decu.

,,Prošla je 181 godina od kada je knez Mihailo omogućio da se otvori prva ženska škola. Ponosna sam na to da su poslednjih decenija žene prepoznale u obrazovanju nešto što je osnova njihove nezavisnosti.  Ravnopravnost žena ne znači da želimo da budemo same, da pokažemo koliko smo jake i da možemo sve. Bitni su nam i naši muškarci, muževi, braća i prijatelji, ali želimo da budemo tim”, kazala je ministarka.

Kisić Tepavčević se osvrnula i na najnovije izmene zakona koje se tiču žena preduzetnica, ali i njihovih muževa.

,,Izmene predstavljaju podršku ženama preduzetnicama, koje su uzele stvar u svoje ruke i rade poslove kojima izdržavaju porodicu. Ovim izmenama smo omogućili da i njihovi muževi nakon trećeg meseca od rođenja deteta mogu da koriste umesto njih porodiljsko odsustvo za koje će biti plaćeni”, dodala je ministarka.

Kisić Tepavčević obišla je i štandove na kojima su članice udruženja žena iz petrovačke opštine predstavile rukotvorine, domaće proizvode i radinosti.

Prisutni na tribini

Na tribini su pored ministarke govorili i Stana Božović, predsednica stručne grupe Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije i državna sekretarka ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Duško Nedinić, predsednik opštine i Milica Paunović, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost opštine Petrovac na Mlavi.

Večeras će u 20 časova pozorište ,,Pan teatar” iz Beograda odigrati predstavu o nasilju nad ženama povodom obeležavanja Nacionalnog dana posvećenog ženama žrtvama nasilja pod nazivom ,,Sama je tražila”. Predstava će biti odigrana u KPC ,,Petrovac na Mlavi”, a ulaz je besplatan.

To Top