Kroz projekat „Veštine za poslove“ obučeno više od 100 lica

Braničevo

Događaji

Kroz projekat „Veštine za poslove“ obučeno više od 100 lica

Foto: RRA „Braničevo-Podunavlje“

How Good Of A Friend Are You Really?

Sa ciljem da se predstave rezultati projekta „Veštine za poslove“ juče je održana završna konferencija, koju je preko 60 učesnika pratilo online preko platforme Zoom i Facebook strana partnera, kao i na tri lokacije uživo u manjim grupama.

Projekat „Veštine za poslove - Unapređivanje prilika za zapošljavanje i socijalnu inkluziju marginalizovanih grupa kroz poboljšanje poslovnog okruženja u Istočnoj Srbiji“ finansirala je Kraljevina Norveška kroz projekat „Norveška za vas – Srbija“, a implementirala Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ u partnerstvu sa Regionalnom agencijom za razvoj Istočne Srbije – RARIS. 

Projekat je pružio podršku lokalnim biznisima koji posluju u turizmu i povezanim sektorima, nezaposlenim mladima, ženama, ruralnom stanovništvu i predstavnicima drugih osetljivih grupa, kao i odabranim lokalnim samoupravama sa teritorije Borskog, Zaječarskog, Braničevskog i Podunavskog okruga. 

U skladu sa ciljevima Projekta ostvareni su sledeći rezultati: unapređena je konkurentnost i održivost 26 lokalnih preduzeća u turizmu i povezanim sektorima, 26 biznisa je učestvovalo u praktičnim obukama iz oblasti: digitalni marketing, sajamski nastup i dobra uprava i ekonomska inkluziji, sedam biznisa je iskoristilo ukupno 175 časova stručne mentorske podrške, za 24 biznisa izrađeni su setovi promotivnog materijala na srpskom i rumunskom jeziku, sprovedena je digitalna promotivna kampanja putem društvenih mreža i promovisana su putem mejla kod preko 700 potencijalnih poslovnih partnera u Srbiji i Rumuniji.

Unapređena je zapošljivost 109 nezaposlenih mladih, žena i pripadnika drugih osetljivih grupa, od kojih je 13 već našlo zaposlenje. Unapređeno je poslovno okruženje u opštinama Golubac, Veliko Gradište, Negotin i Knjaževac, sprovedena je analiza i predložena su unapređenja lokalnih politika u oblasti podrške poslovanju i zapošljavanju i izrađena je brošura „Bolje lokalne politike za više poslova i uspešnije biznise“.

U celini, projekat je ocenjen kao veoma uspešan, uprkos okolnostima uzrokovanim epidemijom kovid 19, koje su značajno otežale njegovu implementaciju. Učesnici profesionalnih obuka su iskazali svoje zadovoljstvo praktičnim, interaktivnim pristupom učenju i savladavanju novih veština, dok su lokalni biznisi najvećim delom iz sektora turizma i ugostiteljstva, posebno istakli značaj podrške pružene kroz izradu setova promotivnog materijala i digitalnu kampanju, koja je doprinela njihovom uspešnijem poslovanju. 

Partnerske organizacije će svaka na svojoj teritoriji, nastaviti da pružaju podršku biznisima, lokalnim samoupravama i nezaposlenima, kroz nove projekte i inicijative, kao i kroz svoje redovne usluge edukacija, mentoringa, pružanja informacija vezano za raspoložive izvore finansiranja.

To Top