Pokreti, udruženja i stranke u zajedničkoj borbi protiv spalionice

Požarevac

Događaji

Pokreti, udruženja i stranke u zajedničkoj borbi protiv spalionice

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Na inicijativu Pokreta „Jasno i glasno“, koju su najpre podržala ekološka udruženja, a potom i mnoge druge organizacije, danas je potpisana deklaracija o zajedničkoj saradnji i borbi i protiv izgradnje spalionice opasnog otpada u Požarevcu.

Deklaraciju su potpisali predstavici Pokreta „Jasno i glasno“, Ekološke organizacije „SOVA“, Ekološkog društva „Prijatelji Čačalice“, Dosta je bilo, SDS Požarevac, Srpskog pokreta Dveri, Narodne stranke i Udruženja „Požarevačke šapice“. Oni su se obavezali na zajednički rad sve dok ne bude dokazano da spalionica opasnog otpada neće biti na području Požarevca, a u slučaju puštanja u rad dok ne bude zatvorena.

Nevena Jacić iz „Jasno i glasno“ podsetila je da je ovaj pokret započeo borbu protiv spalionice pre dve godine i da su mislili da su tu borbu izvojevali u aprilu prošle godine kada je stigao dopis od Ministarstva zaštite životne sredine da se parcela na kojoj je planirana izgradnja spalionice nalazi u građevinskoj zoni, u području koje je u komasaciji, što znači da takav objekat tamo ne može biti izgrađen. Potom je korejski investitor najavio da će na toj parceli graditi fabriku solarnih panela.

„Po informacijama koje smo uspeli da sakupimo gradnja spalionice nije u planu generalne regulacije. Nemamo informaciju da li je izvršena prenamena te vrste zemljišta i zato smo zajedničkim snagama smo rešili da alarmiramo javnost i uključimo što veći broj udruženja i pojedinaca u ovu našu zajedničku borbu“, rekla je Jacić.

Ana Berišić iz „SOVE“ kazala je da je ovo udruženje objavilo nekoliko spornih dokumenata. Po njenim rečima, u projektu za završnu obradu solarnih panela se nalazi dokument koji definiše objekat 2 kao objekat za termički tretman otpada. Takođe, definisana je visina objekta veća od 12 metara za izradu tehnološkog procesa i u nekim delovima u legendi piše „industrijski objekat“, iako je najavljena izgradnja poslovno-komercijalnog objekta. 

„Tehnološki proces ne može da se radi u poslovno-komercijalnom već samo u industrijskom objektu ili radionici, ukoliko je malog gabarita. Prema našem izvoru, investitor se hvalio savremenim senzorima na dimnjaku koji bi merili nivo zagađenja i, ukoliko se prekorače referentne vrednosti, merna stanica će automatski davati postrojenju komandu da prestane sa radom. Mi ne želimo zagađenje, ne želimo da dođemo u situaciju da merimo PM čestice, sumpor dioksid, azotove okside i metale, a dioksin i furan ne možemo da merimo jer nemamo za to sertifikovanu državnu laboratoriju“, rekla je Berišić.

Ona je kazala  da ne postoji projektna dokumentacija za izgradnju spalionice i da samim tim ne možemo da imamo studiju procene uticaja na životnu sredinu. 

Nenad Ilić iz Gradskog odbora Narodne stranke Požarevac naglasio je da potpisivanje deklaracije nije borba protiv vlasti i politikanstvo, već borba za bolji ambijent i zdraviji vazduh koji ćemo sutra da ostavimo deci u amanet.

Ljubiša Stokić iz Gradskog odbora Socijal-demokratske stranke Požarevac ističe da oni od početka podržavaju aktivnosti ekoloških udruženja jer smatraju da bi puštanjem u rad spalionice došlo do zagađenja koje bi dugoročno uticalo na zdravlje svih nas.

Darko Nenadić iz Pokreta Dveri istakao je da su životna sredina i zdravlje svih građana na prvom mestu i da zato traže da aktuelna gradska vlast dostavi informacije javnosti oko  izgradnje spalionice.

Ivica Milenković iz „Dosta je bilo“ rekao je da ekologija nema alternativu i da pored jednog zagađivača, termoelektrana u Kostolcu, nema mesta za još dva zagađivača – spalionicu i regionalnu deponiju.

Slobodan Vasić iz „Dosta je bilo“ najavio je da će potpisnici deklaracije krenuti u ekološku kampanju koja će trajati 21 dan, a cilj je ekološko osvešćivanje i edukacija građana o uticaju spalionice na vazduh, zemlju, vodu i celokupno životno okruženje.


 

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top