SOVA: Građani Požarevca neće dozvoliti da budu prevareni

Požarevac

Saopštenja

SOVA: Građani Požarevca neće dozvoliti da budu prevareni

Foto: Ekološka organizacija SOVA

How Good Of A Friend Are You Really?

Ekološka organizacija „SOVA“ u potpunosti podržava Pokret „Jasno i glasno" u borbi protiv spalionice opasnog otpada u Požarevcu, navodi se u saopštenju ove organizacije koje prenosimo u celosti.

Ekološka organizacija „SOVA“ je 21. juna 2021. godine na svojim društvenim mrežama, posle dužeg vremena, ponovo pokrenula pitanje spalionice opasnog otpada u Požarevcu i zahtevala odgovore na osnovane sumnje o mogućoj prenameni zemljišta gde je izgrađeno postrojenje za obradu solarnih panela.

Na osnovu projektne dokumentacije koju smo našli na sajtu grada Požarevca, uvideli smo da je projekat itekako faličan, kao i da postoje indicije da će se umesto postrojenja za obradu solarnih panela izgraditi spalionica opasnog otpada, kako je i to na početku bilo predviđeno.

Iako cela projektna dokumentacija se obazire na objekat koji se definiše kao poslovno - komercijalni objekat, u nekoliko navrata, u tekstu, crtežima, projektnim šemama i legendama, sporni objekat se definiše kao industrijski objekat i kao objekat 2 za termički tretman otpada.

Posetili smo „Google Earth“ 20. maja i sporna parcela nije bila izgrađena. Međutim, već 5. juna uvideli smo promenu na spornoj parceli i montažno postrojenje je već bilo izgrađeno u potpunosti.

Pitanja za grad i "Eco Elias"

Otkud sporna projektna šema sa nazivom objekta kao "OBJEKAT 2 ZA TERMIČKI TRETMAN OTPADA" u projektnim šemama fabrike za obradu solarnih panela?

Zašto u legendi projekta piše "INDUSTRIJSKI OBJEKAT", kada je po elaboratu i svim dostupnim informacijama ovo poslovno-komercijalni objekat?

Čemu visina objekta veća od 12 metara, samo za obradu i finiš solarnih panela za prodaju krajnim kupcima?

Da se razumemo, tehnološki proces ne može da se radi u poslovno - komercijalnom objektu, već samo u proizvodnom pogonu, koji se uvek kategoriše kao industrijski objekat ili radionica (ukoliko je malog gabarita).

Nakon mesec dana, dobili smo obaveštenje od gradonačelnika sa ličnog Fejsbuk profila, da je Eco Elias zatražio sastanak i predao molbu da se zemljište prenameni kako bi oni mogli da pokrenu postrojenje za termički tretman otpada i gradonačelnik je rekao stop spalionici.

Međutim, mi još uvek nemamo zvaničnu informaciju od grada Požarevca da li će spalionice biti ili ne. Projektna dokumentacija spalionice, studija o proceni uticaja na životnu sredinu kao i građevinska dozvola za izgradnju spalionice ne postoji.

Postoje glasine da će spalionica početi sa radom već 1. oktobra. Građani Požarevca neće dozvoliti da budu prevareni, a svakako neće dozvoliti da ih neko namenski i svesno truje zarad profita.

Stoga, ekološka organizacija „SOVA“ će u potpunosti pružiti podršku i saradnju pokretu "Jasno i glasno" u borbi protiv spalionice i pridružujemo se njihovom pozivu svim organizacijama (političkim i nepolitičkim) i svim udruženjima bilo ona ekološkog tipa ili ne, a koja se nalaze na teritoriji grada Požarevca, i pojedincima, da se udružimo i sprečimo spalionicu opasnog otpada u Požarevcu.

Konkretno, mi iz ekološke organizcije „SOVA“, svaku organizaciju ili udruženje koja bude svesno propustila da se bavi ovom temom i ne pridruži se organizacijama u borbi protiv spalionice, smatraćemo organizacijom ili udruženjem koje ne zanima životna sredina u kojoj deluje i koje ne zanima zdravlje građana na teritoriji grada Požarevca, navodi se u saopštenju.
 

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top