Filip Grujić (18) –mladi farmer koji folklorom čuva vlašku tradiciju (FOTO, VIDEO)

Petrovac

Društvo

Filip Grujić (18) –mladi farmer koji folklorom čuva vlašku tradiciju (FOTO, VIDEO)

Foto: A.Grujić, privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Školuje se za veterinara, odličan je učenik i stečeno znanje primenjuje na porodičnoj farmi sa ciljem da je unapredi. Pored toga izuzetno je talentovan za igru. Folklorom se bavi gotovo deset godina i na taj način čuva tradiciju svojih predaka.

Filip Grujić rođen je 16. novembra 2002. godine u Starčevu, kod Petrovca na Mlavi. Prva četiri razreda osnovne škole završio je u rodnom selu, a od petog do osmog u susednom selu Rašancu. Bio je odličan učenik i, kako kažu oni koji ga poznaju, „dete za primer“ - dobar, lepo vaspitan, talentovan za igru i iznad svega vredan.

Bavljenje stočarstvom danas nije popularno među omladinom, većina teži ka tome da ode iz sela u neki grad i da se tamo zaposli, pa makar i za minimalac. Iz vlaških sela uglavnom odlaze u inostranstvo, što je slučaj i u Starčevu, ali porodica Grujić je čvrsto vezana za svoje korone i odlučila je da ostane  ovde.

Tu ljubav prema selu, stočarstvu, vlaškoj traciji i kulturu, Filip je nasledio od svojih roditelja. On je ponosan na svoje poreklo, uvek ističe da je Vlah i da se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Bukvalno od kad zna za sebe pomaže roditeljima oko svih poslova, kojih na selu ima zaista puno.

Međutim, njemu nije bilo dovoljno to što je naučio kod kuće od bake, deke i svojih roditelja. On je želeo da se školuje, da nauči nešto više, unapredi porodični posao i dokaže da Vlasu više nisu neobrazovani stočari već školovani ljudi koji se profesionalno time bave, otkriva nam Filip.

Nastavio je školovanje u Poljoprivrednoj školi u Požarevcu, smer veterinarski tehničar. Trenutno je na četvrtoj godini i odličan je učenik.

Budući veterinari

„Odlučio sam da upišem veterinu jer volim životinje, imam farmu kod kuće i već sam dosta toga znao naročito oko krava, a hteo sam da saznam još više. Škola je ispunila moja očekivanja, mnogo toga sam naučio i sada to primenjujem na svojoj farmi. Kad god sam kod kuće pomažem mojima, to je jednostavno svakodnevni posao koji traje od jutra do mraka i cela porodica je uključena“, kaže Filip.

 

Filip Grujić

U svom domaćinstvu u Starčevu imaju registrovanu firmu pod nazivom „Farma Grujić“ i ugovor sklopljen sa „Imlekom“ kome svakodnevno isporučuju mleko. Ovaj odnedavno punoletni mladić zna da radi bukvalno sve oko krava, kojih imaju 25 i u proseku daju oko 150 litara mleka. To zahteva angažovanje svih iz domaćinstva, odnosno tri generacije – babe, dede, mame, tate i Filipa, a pomaže koliko može i njegova mlađa sestra.

Imaju ukupno 25 krava

“On je od malih nogu hteo da ide sa nama u štalu i zavoleo je taj posao oko stoke. Sada zna više od nas. Znanje koje je stekao u školi primenjuje kod kuće i mi sada neke stvari učimo od njega. Na primer, on zna da štala treba da se okreči i sam je to uradio, kada se proda tele da treba da se dezinfikuje štala, mi to radimo sada ali nismo praktikovali ranije. Naučio nas je kako treba pravilno da se hrane krave, koji vitamini i kada treba da im se daju. On zna i da daje injekcije, što niko drugi u kući ne radi, kao i da obeleži tele”, ističe Filipova majka Suza Grujić.

 

Suza Grujić

I pored puno obaveza u školi i na farmi, Filip uvek pronalazi vreme za druženje i sport. Voli konje i jahanje, a time ime prilike da se bavi u okviru sekcije konjarstvo u školi.

Voli konje i jahanje

Planira da nastavi dalje školovanje, medicinu ili veterinu, ali od svog porodičnog posla ne odustaje. Za sada, kako kaže, uspeva da uskladi sve i tome će da teži i nadalje.

“Može sve da se postigne dobrom organizacijom, kada završim obaveze sa školom i posao u štali uveče se vidim sa društvom”, kaže Filip.

Roditelji su mu velika podrška. Naravno da im je želja da nastavi porodični posao, ali takođe smatraju da je školovanje veoma bitno i podržavaju ga u tome. Uvideli su koliko je teorijsko znanje koje stiče u školi značajno i da je velika stvar imati veterinara u kući.

“On ima ovde sve potrebne mašine, štalu, prostoriju za otkup mleka – bukvalno sve smo obezbedili. Zna da od ovog posla može dobro da se zaradi,  ali i da ima i puno da se radi. Prvo neka završi školu, a posao ga svakako čeka”, ističe Filipova mama.

Igra mu je u krvi

U slobodno vreme Filip je mladić uvek spreman za provod, poput svojih vršnjaka. Voli sport, naročito stoni tenis i fudbal, a najviše folklor. Od trećeg razreda osnovne škole krenuo je intenzivno da se bavi folklorom, dakle gotovo deset godina.

Jedan od prvih nastupa

„Prvo sam počeo da učim da igram vlaško i srpsko kolo u osnovnoj školi kod učitelja i to mi se baš svidelo, pa sam onda počeo da igram u kulturno-umetničkom društvu „Braća Trajić“ u Starčevu. I dalje sam član društva, obožavam da igram, ali zbog aktuelne situacije sa koronavirusom trenutno, nažalost, nemamo probe”, priča Filip.

Ljubav prema folkloru i tradiciji nasledio je od roditelja koji su takođe folklorci, sada u kategoriji veterana. Pored ljubavi prisutan je talenat i istančan osećaj za ritam. Iako su mu govorili da ima dara za igru i često je na poziciji kolovođe, nije mnogo verovao u to sve dok nije stigla nagrada.

Uručenje nagrade za najboljeg igrača

Naime, 2018. godine dobio je nagradu za najboljeg igrača na opštinskoj manifestaciji takmičenja folklornih ansambala u koreografiji . Nije očekivao nagradu i kada su ga prozvali da dođe na scenu i primi diplomu bio je, kako kaže, veoma srećan i uzbuđen.

Osvajala je grupa omladinaca u kojoj igra više nagrada i zahvalnica na brojnim manifestacijama, a tome je svakako doprinela i njegova igra.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pored igranja u seoskom KUD-u priključio se i folklornoj sekciji u školi, tačnije u Domu za smeštaj učenika “Sonja Marinković” u Požarevcu, sa kojim je takođe nastupao na manifestacijama širom Srbije.

“Igramo igre iz raznih krajeva Srbije ali najviše volim da igram vlaške igre, to mi je u krvi. Planirano je dosta nastupa i takmičenja ove godine, možda bi došla još neka nagrada,  međutim, zbog korone sve je otkazano. Nedostaju mi probe folklora i nadam se da ćemo ubrzo ponovo moći da zaigramo”, nada se Filip.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “ Mladi talenti – slamka spasa i ključ opstanka kulture i tradicije Vlaha “ koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz oblasti javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina u  2020 .godini.
-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

To Top