Korona zaustavila i manifestaciju koja čuva vlašku kulturu u Neresnici (FOTO)

Kučevo

Kultura

Korona zaustavila i manifestaciju koja čuva vlašku kulturu u Neresnici (FOTO)

Foto: Privatna arhiva, ekucevo

How Good Of A Friend Are You Really?

U Neresnici, selu kraj Kučeva, se već godinama održava smotra „Izvorni dani Neresnice“. Krajem jula ovo mesto postaje jedna od kulturnih prestonica u zemlji. Cilj ove manifestacije je promovisanje izvornog narodnog stvaralaštva i vlaške kulture.

Ono što folklor prikazuje razumljivo je svakom posmatraču. Običaji jednog naroda oslikavaju život određenog doba, a naraštaji koji dolaze pored toga što stvaraju novu kulturu, dužni su da očuvaju ono što im je u amanet ostavljeno.

Običaji i kultura ostavljaju se u nasledstvo jednom narodu

Narodna kola u svakom pokretu, koraku, uzviku govore o duhovnoj i kulturnoj prošlosti ljudi sa različitih prostora. Srpskom folkloru pripadaju najraznovrsnija kola, a u zavisnosti od kraja, svaka melodija priča priču za sebe. Način igranja je kod Srba i Vlaha sličan,  igraju snažno, celom površinom stopala na tlu. Mada, vlaško igranje je prepoznatljivo po udarima slobodne noge o tlo i telom nagnutim napred.

U Neresnici, kultura Vlaha je čuva kroz manifestaju „Izvorni dani Neresnice“, a meštani ovog sela žele svakom posetiocu da prikažu duh vlaške igre, pesme i običaja. Ova manifestacija okuplja fokloraše iz čitave Srbije, a karakteristična je po tome što je izvornog karaktera, tako da se učesnici trude da zadrže autentičnost igara i pesama.

Neresnica čuva kulturu Vlaha

Neresničku smotru je od prošle godine podržao Savez amatera Srbije. Dobila je takmičarski karakter, a pobednik koji izvornu koreografiju najautentičnije prikaže, plasira se na Republičku smotru, koja se održava u Gornjem Milanovcu. Pobednika proglašava žiri Saveza amatera Srbije.

Ovo je jedna od možda najjačih izvornih i takmičarskih manifestacija u Srbiji. Prošle godine smo imali 23 folklorne izvorne grupe iz Srbije, a ove godine se zbog epidemiološke situacije manifestacija nije održala“, kazao je Ljubiša Ljubomirović, predsednik Mesne zajednice i Kulturuno-umetničkog društva iz Neresnice.

Pored pobednika koji najbolje prikaže izvornost, među takmičarskim kategorijama bira se najbolji vokalni solista, instrumentalista, najbolja nošnja, a i najlepša čobanica.

Ljubitelji hrane mogu uživati u pripremanju starih, tradicionalnih jela na koja niko ne ostaje ravnodušan, a posetiocima se priređuje i izložba domaće radinosti.

Vlaški instrumenti su nezaobilazni deo manifestacije

U revijalnom delu posebnu draž manifestaciji daju vokalni solisti, pa publika može da uživa u karakterstičnim zvucima vlaške muzike. Na prošlogodišnjoj smotri nastupila je Danijela Bumbešević, mlada pevačica narodne muzike, a nakon nje i poznate voklane solistkinje Gordana Stojićević i Izvorinka Milošević.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta " Da se vidi, da se zna ” koji sufinansira Opština  Kučevo po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata proizvodnje medijskih sadržaja  iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Kučevo u 2020.godini.
-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

To Top