Nakon rebalansa budžet opštine uvećan za 304 miliona dinara

Petrovac

Događaji

Nakon rebalansa budžet opštine uvećan za 304 miliona dinara

Foto: Opština Petrovac na Mlavi

How Good Of A Friend Are You Really?

Održana 20. sednica Skupštine opštine Petrovac na Mlavi. Odbornici raspravljali o 27 tačaka dnevnog reda.

Milanče Aćimović, predsednik Skupštine opštine Petrovac, kao najznačajniju tačku dnevnog reda izdvojio je odluku o izmeni i dopuni odluke o budžetu opštine Petrovac.

Ovom odlukom budžet je uvećan za 304 miliona, a sredstva su obezbeđena iz različitih izvora, odnosno ministarstava.

Novac je pre svega namenjen izgradnji transfer stanice i reciklažnog dvorišta, za šta će biti izdvojeno 241 milion dinara. Od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu obezbeđeno je 11 miliona za renoviranje skupštinske sale i osavremenjavanje načina rada kroz elektronsku skupštinu.

Od Ministarstva za nedovoljno razvijene opštine, Petrovac je dobio osam miliona za asfaltiranje tri ulice, jedne u Petrovcu – Jovan Jovanović Zmaj i dve u naselju Leskovac.

>>KOJE OPŠTINE U BRANIČEVU SU DOBILE NOVAC ZA UNAPREĐENJE INFRASTRUKTURE<<

Za ostala planirana asfaltiranja novac će biti obezbeđen iz budžeta opštine kroz redovne investicije za asfaltiranje određenih putnih pravaca i ulica. Ovom odlukom raspoređena su i sredstva  u iznosu od 30 miliona dinara koja su dobijena ranije, a do sada nisu bila opredeljena.

„Budžet opštine Petrovac na Mlavi sada prelazi 1.200.000.000 dinara, što je više nego korektno u odnosu na 970 miliona koliko je iznosio početni za 2022. godinu“, istakao je Aćimović.

Pokretanje izrade plana detaljne regulacije vetroparka „Gornjak“, planira se u narednih pet godina. Ideja je da  se na teritoriji opštine u naseljima Ćovdin, Šetonje, Ždrelo, Stamnica, Bistrica i Vitovnica na vrhovima planina postave vetroturbine negde između 30 i 35, sa skoro 200 megavata snage.

„Ostvarivanjem ovog plana izgradila bi se infrastruktura do tih planinskih vrhova, zatim kada bi krenula eksploatacija, odnosno proizvodnja električne energije, negde oko 100 miliona dinara bi svake godine ušlo u budžet opštine, što su svakako značajna sredstva koja bi  narednim generacijama omogućila da dalje popravljaju infrastrukturu“, naveo je predsednik Skupštine opštine.

Planirana je i izgradnja velike trafostanice od oko 400 kilovata, gde bi se akumulirala ta elekrična energija i dalje slala u mrežu za celu Republiku Srbiju.

 Na dnevnom redu bili su i  izveštaji svih javnih preduzeća i institucija. Utvrđeno je da je KJP „Izvor“, pre svega zbog situacije oko energenata poslovalo sa 19 miliona minusa u ovoj godini, dok je JPK „Parking servis“, kao i prethodnih godina poslovao pozitivno, tako da će 50 odsto sredstava od njihove dobiti biti uplaćeno opštini.

Mere poljoprivredne politike i ruralnog razvoja za tekuću godinu podrazumevaju subvencionisanje i dalje sprovođenje mera osemenjavanje krava, takođe ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i poljoprivrednika, gde su predviđena određena sredstva za nabavku priplodnih grla stoke do 50.000 dinara po jednom gazdinstvu.  Za plastenike, staklenike, povrtarsku i voćarsku proizvodnju izdvojeno je do 100.000 dinara po jednom gazdinstvu i prvi put ove godine za mehanizaciju predviđeno je do 60.000 dinara.

Izdvojeno je i  4,5 miliona za ruralni razvoj, odnosno za infrastrukturu manjeg obima, tako da će određeni atarski putevi biti  popravljeni. Predviđena je i pomoć, odnosno saradnja sa poljoprivrednim stručnim službama u Požarevcu i posete sajmovima za  poljoprivredne proizvođače.

To Top