Osnovna škola „Kralj Aleksandar Prvi“ proslavila  80. rođendan (FOTO)

Požarevac

Događaji

Osnovna škola „Kralj Aleksandar Prvi“ proslavila 80. rođendan (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Višednevnom manifestacijom „Kraljevski dani“ obeležen je značajan jubilej – osam decenija postojanja i rada. Centralna proslava održana je danas u Centru za kulturu.

Nakon intoniranja himne škole, učenike i njihove roditelje, kolektiv škole i brojne uvažene goste, pozdravio je direktor ove obrazovne ustanove Goran Seger. Po njegovim rečima, ispunjeno je dato obećanje da će škola biti lepša i bolja.

U prethodnoj godini realizovane su velike investicije što ih, kako kaže, obavezuje da još kvalitetnije i sadržajnije rade i postižu bolje rezultate. Mnogo toga je urađeno sredstvima grada Požarevca, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva pravde, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Veliki doprinos dali su volonteri iz celog sveta, koji su tokom leta radili u školi.

>>VOLONTERI IZ RAZNIH ZEMALJA UREĐUJU POŽAREVAČKU ŠKOLU<<

U godini jubileja škola je dobila novi izgled - urađeni su novi toaleti, dvorište škole, nabavljen novi školski nameštaj, novi računari, urađeni su podovi u pojedinim učionicama, nova bina koja menja enterijer škole. Takođe, urađena je i nova kanalizaciona mreža.

„Naša obaveza je da našoj deci pružimo  još bolje detinjstvo i kvalitetnije uslove odrastanja, a oni će se nama u budućnosti odužiti vrednim radom i rezultatima“, rekao je Seger na svečanoj akademiji.

 

Goran Seger

Govoreći o uspesima učenika posebno je značajno istaći Vidaka Gligorijevića, koji je osvojio plasmane iz četiri predmeta na republičkim takmičenjima.

>>MLADI GENIJALAC VIDAK GLIGORIJEVIĆ  „SVEZNALICA”<<

Pored toga 26 učenika iz 14 nastavnih predmeta osvojilo je  jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima i disciplinama.

>>KRALJEVSKOJ ŠKOLI 20 REPUBLIČKIH NAGRADA<< 

Učenica generacija Jovana Pantić bila je najbolja na republičkim takmičenjima iz biologije i geografije, i osvojila je najveći broj poena na nivou države. Rezultati škole na završnom ispitu su iznad republičkog proseka.

Osam decenija postojanja škola proslavlja kraljevski. Manifestacija „Kraljevski dani“ održana je tokom protekle nedelje.

>>VEČERAS POČINJU KRALJEVSKI DANI<< 

Direktor škole spomenuo je učeničku zadrugu gde se đaci uče preduzetništvu. Za buduće učenike škola organizuje „Dan otvorenih vrata“.

>>MALI POŽAREVLJANI POSETILI BUDUĆU OSNOVNU ŠKOLU<< 

Nedavno je organizovana i slikarska kolonija „Paleta Đure Jakšića“.

>>TALENTOVANI ĐACI I EMINENTNI SLIKARI NA ZAJEDNIČKOJ LIKOVNOJ KOLONIJI<<

„Trudimo se da sve programe usaglasimo sa potrebama dece i roditelja. Veliku pažnju poklanjamo razvoju sporta i izgradnji sportske kulture kod naših đaka. Trudili smo se da budemo dobri domaćini našim gostima, organizatori opštinskih, okružnih i republikih takmičenja iz raznih predmeta“, kazao je direktor.

 

Detalj sa priredbe

Veliša Joksimović, načelnik Školske uprave Požarevac, kazao je da je škola postala deo prosvetne istorije požarevakog kraja.

„Za ovih osam decenija postojanja ostavila je duboke tragove u našoj istoriji i našoj tradiciji. Škola stvara i ideal savremenog obrazovanja „Škola po meri deteta“. Ovu školu krasi i kvalitet školskog etosa. Taj etos je prikazan prošle nedelje kada je nastupao Hor nastavnika, taj etos postoji i ovde jer su nas udostojili prisustvom penzioneri. Oni su utkali svoj život i radni vek u kvalitet obrazovanja, ne samo ove škole nego i našeg grada“, rekao je Joksimović.

 

Veliša Joksimović

Tokom decenija postojanja bilo je raznih promena, počev od imena, jedno vreme škola je nosila naziv Veljko Dugošević.

„Ipak  jedna stvar se nikad nije menjala, cilj je bio isti, da vrsni pedagozi škole prenesu svoje znanje mladim Požarevljanima, kojima su se tokom studija i nakon njih uvek ponosili. Odluka roditelja da vam povere ono najvrednije što imaju govori dovoljno o veličini i značaju Osnovne škole „ Kralj Aleksandar Prvi“, rekao je Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.

 

Bane Spasović

Pojedicima i preduzećima uručene su zahvalnice i plakete.

Dobitnici plaketa

Dobitnici zahvalnica

To Top