Planom razvoja predviđena obnova gradskog jezgra

Požarevac

Društvo

Planom razvoja predviđena obnova gradskog jezgra

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Planom razvoja grada Požarevca za period od 2023. do 2030. godine predviđena je urbana obnova gradskog jezgra.

Uže gradsko jezgro Požarevca ima veliki broj spomenika kulture iz oblasti arhitekture kao što su zgrada Načelstva, Narodni muzej i hotel “Grand”, odnosno Dom vojske. U ovom delu grada nalazi se Gradski park i prostorna celina “Čikoš”, Tabačka čaršija i Stari korzo.

,,Sve ove delove graskog jezgra trebalo bi obnoviti i zaštititi od dalje degradacije, te staviti u funkciju daljeg urbanog razvoja grada”, piše u Planu razvoja grada.

Kako se navodi, potrebno je izraditi projektno tehničku dokumentaciju i sprovesti radove na navedenim objektima i prostornim celinama.

Procenjena potrebna sredstva viša su od 500.000.000 dinara, izvor finansiranja biće Ministarstvo za javna ulaganja i budžet grada Požarevca, a rok za realizaciju duži od pet godina.

Podsećamo da je prostorna celina ,,Čikoš” koja se nalazi u centru grada danas zapuštena i neosvetljena, a o problemima koji koče njenu rekonstrukciju portal E-Braničevo pisao je prošle godine.

ZAŠTO JE PROJEKAT “ČIKOŠ“ NA ČEKANJU VIŠE OD DVE GODINE

Za razliku od “Čikoša”, koraci ka dugoočekivanoj rekonstrukciji Tabačke čaršije su ipak načinjeni, te su trenutno u toku podzemni radovi.

SVE O RADOVIMA U TABAČKOJ ČARŠIJI (FOTO, VIDEO)

PREDSTAVLJEN PROJEKAT REKONSTRUKCIJE TABAČKE ČARŠIJE (FOTO)

To Top