Put ka večnosti Žanke Stokić polazi iz Rabrova (FOTO - VIDEO)

Kučevo

Kultura

Put ka večnosti Žanke Stokić polazi iz Rabrova (FOTO - VIDEO)

Foto: Ana Grujić, arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U cilju očuvanja sećanja na lik i delo velike glumice koja je detinjstvo provela u Rabrovu, grupa entuzijasta iz ovog malog mesta osnovala je pre skoro dve decenije Udruženje građana “Žanka Stokić” koje je sinonim za kulturni život meštana i celog kraja.

Tokom 2002.godine ovde je obeležen jubilej - 100 godina od prvog pozorišnog nastupa Žanke Stokić i tim povodom je postavljena spomen ploča ispred kuće u kojoj je odrasla i bista ispred škole koju je pohađala.

>>NERASKIDIVA VEZA ŽANKE STOKIĆ I RABROVA (FOTO)<<

Potom je iste godine grupa entuzijasta osnovala Udruženje građana “Žanka Stokić”.

Udruženje nema mnogo članova, kaže Svetlana Kuzmanović koja se od osnivanja do danas nalazi na njegovom čelu, ali su svi posvećeni i doprinose da se sačuva lik i delo Žanke Stokić.

Tako su nastale Pozorišne svečanosti “Žanki u čast”.

“Prve pozorišne svečanosti održane su 2002. godine, kada smo obeležavali 100 godina od prvog pozorišnog nastupa Žanke Stokić. Nekoliko dana potom  rešili smo da svake godine u Rabrovu organizujemo manifestaciju. Već 2004. godine je to preraslo u manifestaciju koja je trajala tri dana, a 2009. godine u festival malih pozorišnih formi koji neguje tradicionalni pristup pozorištu i na kome se dodeljuje plaketa za najbolje glumačko ostvarenje festivala”, kaže Kuzmanović i dodaje da je to  nominacija za nagradu “Žanka Stokić” koju dodeljuju Narodno pozorište u Beogradu, Kompanija „Novosti" i grad Požarevac.

 

Svetlana Kuzmanović

Organizaciju prve manifestacije su finansirali entuzijasti iz ovog mesta, a od 2004. godine se uključila opština Kučevo. Nekoliko godina je Ministarstvo kulture i informisanja podržalo održavanje festivala, a pomaže i opština Veliko Gradište.

“Naš festival je dosta jak, dolaze profesionalna pozorišta sa odličnim predstavama, sve ono što zaista vredi a može da se izvede na našoj maloj sceni. Prve godine su gostovale Svetlana Bojković, Rada Živković i Ružica Sokić, i tako su svake godine dolazile najveće glumačke veličine”, kaže predsednica udruženja koje nosi Žankino ime.

 

Nataša Ninković na jednoj od pozorišnih svečanosti

Da Rabrovo ima pozorišnu publiku, najbolji pokazatelj su rasprodate ulaznice i to što se uvek tražila karta više. Kako je manifestacija rasla, tako se razvijala i publika, zahvaljujući pažljivo biranim sadržajima.

Nažalost, tradicija je prekinuta prošle godine zbog epidemije koronavirusa, a iz istog razloga ni ove godine festival nije održan u ustaljenom terminu – krajem oktobra ili početkom novembra.  

Da li će festival preživeti koronu?

Udruženje građana “Žanka Stokić” želi da se festival posle dvogodišnje pauze nastavi, a da li će se to ostvariti zavisi od epidemije, ali i od finansijskih sredstava.

Pozorišna sala prazna već dve godine

“Festival ima tradiciju i mislim da bi trebalo da se nastavi. Neće biti lako, malo nas je prošla želja i volja, ali potrudićemo se da uključimo mlade ljude u tu priču, a mi stariji da budemo sa strane i da pomažemo”, ističe Kuzmanović.

Ipak, strahuje da neće imati ko da ih nasledi jer za razliku od njih koji su  to radili iz ljubavi, volonterski, današnja omladina ne želi da ulaže rad i trud ako neće biti plaćena. Pokušavali su, kaže, ali uzalud.

Za Ivana Rajčića, predsednika opštine Kučevo, gašenje pozorišne manifestacije “Žanki u čast” nije opcija.

“To je značajna manifestacija za našu opštinu i planiramo da nastavimo sa njenom organizacijom čim se za to steknu uslovi. Opština Kučevo će svakako finansijski da stane iza te manifestacije”, kaže on.

 

Ivan Rajičić, predsednik opštine Kučevo

Dodaje da se čak razmišlja o tome da se podigne na viši nivo, odnosno da pozorišne svečanosti traju više dana, kao i da se u organizaciju uključi Centar za kulturu Kučevo. Razgovarao je, kaže, i sa predsednikom opštine Veliko Gradište da se jedan dan festivala preseli u taj grad u kome je Žanka rođena.

>>GLUMAČKI DUH ŽANKE STOKIĆ JOŠ UVEK ŽIVI U NJENOM RODNOM MESTU<<

U prilog činjenici koliko je Žanka značajna za celu opštinu Kučevo govori i to što se njen lik nalazi na zgradi tamošnjeg Centra za kulturu.

Žankin lik na zgradi kučevačkog Centra za kulturu

Svetlana Kuzmanović kaže da je raspisan konkurs i da bi Žanka uskoro trebalo da dobije i mural u Rabrovu.

Udruženje kao stub kulturnog života  

Udruženje građana “Žanka Stokić” bavi se organizacijom kulturnih aktivnosti u Rabrovu i zapravo predstavlja stub na kome počiva kultura čitavog kraja.  

Budući da je velika srpska glumica Žanka Stokić značajan deo života provela u Rabrovu,  javila se ideja za stalnu izložbenu postavku portreta glumaca koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji srpskog pozorišta . Udruženje građana “Žanka Stokić” raspisalo je konkurs za izradu portreta glumaca i izložba “Velikani srpskog glumišta” je pre pet godina otvorena u Domu kulture u Rabrovu.

Žanka među velikanima srpskog glumišta

Dragan Despot Đorđević, inicijator i autor izložbe, koji je i član Organizacionog odbora Pozorišnih svečanosti “Žanki u čast”, kaže da su ceo projekat započeli sa Žankom Stokić, jer je ona rodonačelnica srpskog teatra i prva pozorišna herojina, a onda su želeli da podsete i na uloge ostalih velikana.

“Do sada je bilo ukupno pet krugova konkursa i od više stotina pristiglih radova komisija je odabrala oko 80 koji čine stalnu izložbenu postavku. Izložba je napravljena sa ciljem da Rabrovo ima sadržaj koji bi obogatio kulturno-turističku ponudu, prostor u koji bi ljudi svraćali i mogli nešto značajno da pogledaju. Izložba je naišla na veliko interesovanje u kulturnoj javnosti, stizali su pozivi za gostovanja, tako da je gostovala u 22 grada širom Srbije na najznačajnijim pozorišnim i filmskim manifestacijama u Srbiji i regionu”, rekao je Đorđević.

 

Dragan Despot Đorđević

Dobili su, kaže, nove pozive iz inostranstva, ali je zbog epidemiološke situacije trenutno to stopirano. Plan je da u budućnosti izložba obiđe ceo region.

I to nije sve. U Rabrovu je 21. jula ove godine na dan Žankine smrti, u prostorijama mesne zajednice otvorena Spomen soba sa njenim fotografijama, uz podršku opštine Kučevo.  

Deo izložbene postavke

“Kada sam saznao da arhiv Muzeja pozorišne umetnosti ima veliki broj njenih fotografija koje javnosti nisu poznate, uputio sam poziv da nam dozvole da produciramo izložbu u kojoj bi većinu fotografija odštampali i priredili kao stalnu postavku u Rabrovu. Sada imamo jedan poseban kutak posvećen njenom privatnom i profesionalnom životu, i tako može da se stekne uvid u veličinu njene ličnosti i raskošnost njenog talenta po ulogama koje je igrala”, kaže Dragan Despot Đorđević.

 

Izložba je otvorena za posetioce radnim danima od 7 do 15 časova. U budućnosti će se, kaže, raditi na tome da izložba bude dostupna posetiocima i tokom vikenda.

Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta “Žanka Stokić - simbol velikog dara i stradanja” po Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti kulture u 2021. godini” .

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top