Ulaganjem u sportsku infrastrukturu do boljeg funkcionisanja klubova

Požarevac

Sport

Ulaganjem u sportsku infrastrukturu do boljeg funkcionisanja klubova

Foto: N.K., S. Pavlović, arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Lokalna samouprava ne pomaže sportskim klubovima i organizacijama sa teritorije grada Požarevca samo kroz godišnje programe u oblasti sporta, za koje je iz budžeta u periodu od 2018. do 2022. godine izdvojeno nešto više od 3,7 miliona evra, a o čemu smo ranije pisali. Veliku olakšicu klubovima čini i ulaganjem u sportsku infrastrukturu, besplatnim korišćenjem termina za trening u Sportskom centru…

Po rečima Milana Jovića, člana Gradskog veća zaduženog za omladinu i sport, dve najveće investicije u sportsku infrastrukturu su nedavno otvorena atletska staza i pomoćni fudbalski teren sa veštačkom travom Sportskog centra Požarevac.

,,Ta dva projekta predstavljaju najveća ulaganja grada u sportsku infrastrukturu i to u poslednjih 30 godina, odnosno od izgradnje Hale sportova i otvorenog bazena osamdesetih godina”, rekao je Jović za E-Braničevo.

U Požarevcu je krajem septembra otvorena atletska staza na prostoru nekadašnjeg ,,vašarišta“, na parceli između Hipodroma i Bambi parka.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, kazao je na svečanom otvaranju da će ona doprineti uspesima atletičara, ali i razvoju ostalih grana sporta. Vrednost kompletne investicije je oko 111.000.000 dinara, istakao je tada Pavlović.

OTVOREN ATLETSKI STADION U POŽAREVCU (FOTO)

Po rečima Milana Jovića, trenutno je napravljena samo atletska staza, koju mogu koristiti kako atletičari, tako i građani, a da je u planu izgradnja tribine sa svlačionicama, te će tada postati atletski stadion.

,,Planiramo izgranju jedne tribine sa svlačionicama i to na onoj strani staze ka ,,Bambi parku“, pošto se tu nalaze zaletišta za skakačke discipline – skok udalj i troskok. Pitanje je da li ćemo uspeti to da realizujemo u sledećoj godini ili nekom narednom periodu, a sve zavisi od novca u budžetu grada”, objasnio je Jović.

 Atletska staza u Požarevcu

Novoizgrađena atletska staza rešila je dugogodišnji problem Atletskog kluba ,,Požarevac“ koji nikada nije imao priliku da trenira na ovakvoj podlozi i to u svom gradu, iako su njegovi članovi najtrofejniji sportisti u gradu, te im je ona bila preko potrebna.

,,Atletska staza mnogo znači deci, zato što od sada mogu da rade ubrzanja. Takođe, oni će sada moći da vežbaju da trče na stazi, da uđu, izađu iz krivine i da vežbaju tehnike koje do sada nisu imali prilike”, rekla je za E-Braničevo Dubravka Nikolić, predsednica Atletskog kluba ,,Požarevac“ i dodala da očekuje da će atletska staza u Požarevcu privući još dece koja će poželeti da treniraju ovaj sport.

Ipak, požarevački atletičari mogu trenirati na stazi u zavisnosti od vremenskih uslova, najčešće tokom letnjih meseci, pa se postavlja pitanje gde i u kakvim uslovima treniraju zimi, s obzirom na to da ostvaruju nesporne uspehe iz godine u godinu.

,,Deca zimi uglavnom vežbaju ispod tribina stadiona ,,Mladog radnika“ ili napolju, s obzirom na to da retko kada mogu ceo trening da urade u zatvorenom prostoru. Problem je što trenutno u toj prostoriji nemamo grejanje. Do pre nekoliko godina su deca trenirala ispod tribina ,,Hipodroma”, gde nisu imala struju, tako da napredujemo”, dodala je Nikolić.

Dubravka Nikolić

Na lokaciji nekadašnjeg stadiona „MIP“ početkom oktobra otvoren je pomoćni fudbalski teren Sportskog centra Požarevac, koji predstavlja jedan deo budućeg Trenažnog centra ,,Velibor Vasović”. Na ovom terenu imaju priliku da treniraju svi fudbalski klubovi i škole fudbala sa teritorije Požarevca.

Pomoćni teren

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, je tada rekao da grad ne planira da se zaustavi na ovom terenu, vrednosti oko 72 miliona dinara, pa će ovaj kompleks u budućnosti imati još sadržaja. Nakon toga, po njegovim rečima, Požarevac će ponosno sijati na mapi najpoželjnijih gradova za kompletne pripreme sportista, kako lokalnih, tako i gostujućih ekipa i reprezentacija.

OD DANAS U FUNKCIJI POMOĆNI FUDBALSKI TEREN (FOTO)

Član Gradskog veća zadužen za omladinu i sport najavljuje za E-Braničevo da je u planu i rekonstrukcija gradskog bazena u Požarevcu, koji je u veoma lošem stanju, a to je neophodno da građani Požarevca ne bi ostali bez otvorenog bazena u letnjim mesecima.

,,U korito gradskog bazena u Požarevcu, od kada je on izgrađen, 1985. ili 1986. godine, nikada ništa nije uloženo. Stanje je loše i više nije bezbedan za građanstvo. Rekonstrukcija je trebalo da bude urađena još pre oko deset godina, ali nije. Nije do sada bilo novca za te potrebe, ali sada je došlo do krajnje granice da je opasan za korišćenje,  curi voda na sve strane”, rekao je Jović.

On je najavio za E-Braničevo da bi rekonstrukcija trebalo da krene uskoro i da se nada da će se to dogoditi početkom naredne godine.

,,Za čitavu rekonstrukciju je iz budžeta izdvojeno nešto manje od 300 miliona dinara. Jedan deo je izdvojen ove godine, drugi iz budžeta koji će biti opredeljen za sledeću godinu. Biće urađena rekonstrukcija celokupnog bazena po novim standardima– vađenje starog korita, uređenje plaže oko bazena… Rok za završetak radova ne znam još uvek, ali se nadamo da će do juna, odnosno početka letnje sezone biti gotovo”, rekao je Jović.

Otvoreni bazen u Požarevcu

Godinama unazad jedna od bitnijih tema za prethodne vlasti i građanstvo bila je izgradnja zatvorenog bazena, pa se tako i aktuelna pozabavila ovom problematikom. Naime, po rečima Milana Jovića, završen je i projekat za izvođenje radova.

,,Naš naredni korak je da se obratimo državnom vrhu za sredstva. Zatvoreni bazen bi u potpunosti bio finansiran od strane Republike Srbije, a ne iz budžeta grada“, kazao je Jović.

Iako on ne može da precizira cenu ove investicije, u startu je najavljeno da će gradnja zatvorenog bazena koštati oko devet miliona evra. Podsećamo da se cenom bavio čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada je u martu ove godine na predizbornom mitingu u Požarevcu rekao je da će država izdvojiti novac za izgradnju.

ISTRAŽUJEMO: ZATVORENI BAZEN U POŽAREVCU – DOKLE SE STIGLO?

Budući zatvoreni bazen, za koga je dobijena i građevinska dozvola, nalaziće se na lokaciji između Sportskog centra Požarevac i otvorenog bazena, te će biti na raspolaganju svim klubovima, ali i građanima koji žele da treniraju i da se rekreiraju.

Veliku investiciju u budućnosti i dodatnu pomoć u funkcionisanju sportskim klubovima i organizacijama predstavljaće i uređenje ,,Bambi parka” u Požarevcu, koji je planiran da postane sportsko-rekreativni kompleks.

Projektom je predviđeno uređenje površine od dva hektara koja je u vlasništvu grada. U idejnom rešenju „Bambi park“ podeljen je na tri celine i sadržaće rekreativni i parkovski deo, avantura park i sportske terene, o čemu smo pisali ranije.

  Milan Jović

,,Na teritoriji ,,Bambi parka”, a pretežno u desnom delu, u planu je da se naprave sportski tereni, odnosno dva teniska terena, jedan multifunkcionalni teren (za mali fudbal i rukomet), dva košarkaška terena, jedan teren za odbojku na pesku. Cilj je da se obezbede svi tereni za koje postoji potražnja”, rekao je Jović.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta “Pravo javnosti da zna” koji sufinansira grad Požarevac po osnovu  Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Požarevca u 2022. godini.

-  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

To Top